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ACTION: 	 EXECUTIVE RESPONSE AND INTERPRETATION OF SECTION 
2472 B&P 

RECOMMENDATION 

Discuss and consider executive response and interpretation of section 24 72 of the 
California Business and Professions Code. 

ISSUE 

Section 2472 of the California Business and Professions Code and application to 
Split Thickness Skin Grafts 

DISCUSSION 

At the March 4, 2016 BPM Board meeting, members expressed concerns regarding 
current interpretation of section 2472 of the California Business and Professions 
Code as applied to Split Thickness Skin Grafts. The matter was therefore agendized 
for discussion at member request. The opinion is included as attachment A for 
member review. Board Counsel will provide advice and counsel as needed. 

ATTACHMENTS 

A. Section 2472 Interpretation and Response of the Executive Office 
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 ATTACHMENT A 

Is a Split Thickness Skin Graft (STSG) harvested from the human thigh within the state scope of 

practice for Doctors of Podiatric Medicine (DPMs) in California? 

As a plastic surgery technique, STSG use for traumatic wound treatment dates back 

centuries. In the United States, it has historically not only been used for plastic surgery 

reconstruction but also for treatment of burn wounds and chronic ulceration associated with 

diabetic foot patients. It is a widely accepted and well-known treatment modality involving the 

harvesting of dermal and epidermal tissue from a donor site for transfer, application and 

coverage of open wounds. 

The podiatric scope of practice is contained in section 2472 of the California Business and 

Professions Code (B&P). It defines podiatric medicine to include the diagnosis and treatment of 

all medical conditions of the foot, ankle and related structures including the tendons that insert 

into the foot and the non-surgical treatment of the muscles and tendons of the leg. Surgical 

treatment of the ankle and tendons is authorized at the level of the ankle. 

It is recognized that California DPMs play a foundational role in the treatment of foot and ankle 

pathologies and all attendant podiatric complications frequently associated in diabetic 

populations. While limited to their area of expertise by the law itself, DPMs in California are 

charged to use their competence and training to appropriately treat Californians. Therefore, 

within scope, California podiatric doctors are fully licensed, authorized and expected to use all 

means and modalities to treat any and all podiatric conditions affecting the lower extremity 

subject to the community standard of care and a professional’s training and 

competence. Accordingly, it is beyond question that STSG harvested from a donor site within 

DPM surgical scope may be performed by a licensed DPM as medically appropriate for 

treatment of foot and ankle pathology. However, surgical treatment above the ankle is not 

specified in the scope of practice as currently codified. Therefore, as currently written, section 

2472 would preclude surgical procedures on the leg even if to treat pathology manifesting on 

the foot or ankle. This can be concluded for several reasons. 

The Legislative history of section 2472 demonstrates that the human leg was intentionally 

excluded from the scope of surgical practice for a doctor of podiatric medicine. Subsequent 

statutory amendments in 1983 narrowed the surgical exclusion by including the ankle and 

tendons which insert into the foot within the surgical scope. Treatment of the muscles and 

tendons of the human leg remained limited to nonsurgical means. Later scope of practice 

amendments codified in 2004, explicitly limited surgical scope to the level of the ankle 

alone. Borrowing from accepted canons of statutory construction is the principle that the 

expression of particular things in a statute necessarily involves the exclusion of other things not 

expressed. Perhaps, more specific is the fact that “[i]n the grants [of powers] and in the 

regulation of the mode of exercise is an implied negative: an implication that no other than the 

expressly granted power passes by the grant; that is to be exercised only in the prescribed 

mode.” Martello v. Superior Court, 202 Cal. 400, 405, 261 P. 476, 478 (1927), quoting 1 

Sutherland, Statutory Construction § 249 (2d.Ed.). 

The statutory scope of practice may be said to be equivalent to a grant of power from the State 

to individuals deemed qualified to exercise it. Thus, surgical treatments and/or portions of 



                

              

          

       

       

     

          

      

               

  

          

         

          

      

               

          

              

                

          

            

         

           

        

    

 

human anatomy not included within the grant are excluded by implication. In this case, these 

include surgical treatments on the leg falling above the level of the ankle. To be sure, STSG 

falls within the ambit of surgical procedures. This modality involves techniques used to 

penetrate human tissue anywhere from .008 to .02 inches depending upon setting. STSG in 

care and treatment of diabetic wounds is not without complications and unique concerns such 

as endothelial dysfunction, lowered chemotaxic response as well as other systemic challenges 

faced by all surgeons including patient specific obstacles such as poor nutrition, smoking history 

and risks of noncompliance lead many podiatric surgeons to elect conservative care for 

challenging wounds. Thus, it cannot be doubted that STSG is a surgical modality. It is in fact a 

plastic surgery technique. 

Having said this, it is well understood that STSG has been an integral component taught in 

podiatric medical training and available as part of the podiatric medical literature for many 

years. It is also recognized that some facilities may in fact privilege some podiatric doctors 

demonstrating the requisite education, training and competence in the modality to perform 

STSG. It is well settled, however, that scope of practice is neither controlled by the customs or 

practices of the medical profession nor expanded by consideration of a medical professional’s 

knowledge, skill or experience or what is taught in the medical schools. Statutory interpretation 

is purely a question of law. At the present time, given the current statute, performing an STSG 

harvested by a DPM from the human thigh would exceed the existing scope of podiatric medical 

practice. The community standard of care as noted by BPM’s expert panel of podiatric medical 

consultants is in accord with this reading. As such, STSG is only permitted within the existing 

boundaries of the human body as contemplated by section 2472. While scope may only be 

modified through the Legislative process, participation in proposed statutory amendment 

processes is always encouraged. 




