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SUBJECT: 	 BOARD OF PODIATRIC MEDICINE (BPM) EXPERTS AND 
CONSULTANTS POLICIES 

ACTION: 	 DISCUSSION AND CONSIDERATION OF EXISTING BPM 
POLICIES REGARDING EXPERTS AND CONSULTANTS 

RECOMMENDATION 

Discuss and consider existing policies governing experts and consultants. 

ISSUE 

Existing BPM Experts and consultant policies and ability to review expert opinion. 

DISCUSSION 

At the March 4, 2016 BPM Board meeting, some members expressed concerns regarding 
the ability to review expert opinion. The matter was therefore agendized for discussion at 
member request. Existing policies governing BPM experts and consultants are included for 
member review and consideration. 

ATTACHMENTS 

A Minimum Requirements for New Medical Consultants, Experts & Examiners 
B. Selection, Training and Evaluation of BPM Medical Consultants 
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ATTACHMENT A
	

Medical Board of California 
BOARD OF PODIATRIC MEDICINE 
2005 Evergreen Street, Suite 1300  Sacramento, CA  95815-3831 
P (916) 263-2647  F (916) 263-2651   www.bpm.ca.gov 

POLICY DECISION: Minimum Requirements for New Medical 

Consultants, Experts, and Examiners
 

1.	 Hold a current, valid and unrestricted California

license to practice podiatric medicine.
 

2.	 Be active in the practice of podiatric medicine in the
subject area being reviewed. 

3.	 Have completed a postgraduate medical education

program approved by the Council on Podiatric Medical

Education.
 

4.	 Be certified by the American Board of Podiatric Surgery
and must maintain a current certificate. 

5.	 Have surgical staff privileges in at least one general
acute care hospital facility. 

6.	 Must not have been subject to disciplinary action by

the BPM, i.e., the filing of an Accusation or

Statement of Issues that was not withdrawn or
 
dismissed.
 

7.	 Must not be under BPM investigation for a violation of
any laws relating to the practice of medicine at the
time of appointment or be the subject of such a case
pending in the Attorney General's office. 

8.	 Must not have been the subject of a field investigation
by the BPM within the last five (5) years that was not
closed and deleted from Medical Board records. 

9.	 In the event of a conflict of interest, must recuse

themselves from the review or examination.
 

10.	 Must not misrepresent his or her credentials,
qualifications, experience or background. 

Method of Adoption: Board Vote

Date of Adoption: June 5, 1987

Revision Date(s): December 7, 1990


January 25, 1994
November 6, 1998
May 5, 2000
November 3, 2000
June 6, 2003
October 15, 2010
February 11, 2011 

"Boards are established to protect the people of California." 
Section 101.6, B&P Code 

http:www.bpm.ca.gov


 

 

 

 

ATTACHMENT B
	

Medical Board of California 
BOARD OF PODIATRIC MEDICINE 
2005 Evergreen Street, Suite 1300  Sacramento, CA  95815-3831 
P (916) 263-2647  F (916) 263-2651   www.bpm.ca.gov 

POLICY DECISION: Selection, Training and Evaluation of Board of 
Podiatric Medicine (BPM) Medical Consultants 

1. Potential DPM Medical Consultants shall be reviewed and nominated 
to the Consultant pool by the Board’s Enforcement Committee. 

2. New candidates must be approved by unanimous vote of the Board
Members present at a noticed public meeting. 

3. Following approval by the Board, Consultants shall certify in
writing prior to beginning work that they have received and read
the current BPM Enforcement Manual. 

4. Likewise, all consultants shall so certify receipt and reading of
each revision to the BPM Enforcement Manual. 

5. Consultants shall be evaluated at least on an annual basis. 

6. Staff shall organize training sessions for consultants every two
years as practicable, and each working consultant must have
participated in a BPM training session before beginning work and
within the past four years at all times. 

7. Consultants may serve for eight consecutive years, and have at
least a two-year break in service before being eligible for re-
nomination by the Enforcement Committee. 

Method of Adoption: Board Vote 

Date of Adoption: February 11, 2011 

"Boards are established to protect the people of California." 
Section 101.6, B&P Code 

http:www.bpm.ca.gov

