
 

        

 
 

 
 
 
 

     
  

 
 

     
     
 

 
 

    
     

  
 

 
 

             
        

  
 

 
 

    
    

     
    

   
 

   
   
  

  
    

 
    

   

  
    

 
     

    
  

 

EXECUTIVE MANAGEMENT COMMITTEE 
AUGUST 19, 2015 

SUBJECT:	 CALIFORNIA BUSINESS AND PROFESSIONS CODE SECTION 
2477 

ACTION:	 DISCUSS AND CONSIDER ANY NECESSITY FOR REVISIONS 9
OR AMENDMENTS 

RECOMMENDATION 

Discuss and provide direction to the Executive Office regarding any proposed or 
suggested amendments to section 2477 of the California Business and Professions 
Code (“B&P”). 

ISSUE 

Should section 2477 B&P be amended to explicitly provide that a license to practice 
medicine is required to diagnose and prescribe corrective shoes or appliances for the 
human foot? 

DISCUSSION 

Section 2472 provides in pertinent part that a certificate to practice podiatric medicine 
authorizes the holder to treat the human foot and ankle including the ankle and tendons 
that insert into the foot through medical, surgical, mechanical, manipulative and 
electrical means. This necessarily includes the diagnosis and prescription for any 
orthotic device. 

Orthotic devices typically refer to custom-fabricated shoe inserts or corrective devices 
prescribed by a doctor of podiatric medicine or medical or osteopathic doctor after an 
appropriate medical examination and diagnosis. Notwithstanding, section 2477 provides 
that the Podiatric Medicine Act does not prohibit the manufacture, recommendation or 
sale of corrective shoes or appliances for the human feet. 

During BPM’s last Sunset Review in 2011/2012, BPM proposed an amendment to 
Section 2477 B&P suggesting clarification was necessary to indicate that while an 
unlicensed individual may offer special shoes or inserts for comfort or athletic 
performance, a medical or podiatric license was nonetheless required to diagnose and 
prescribe for medical conditions of the foot. 

Members may note that section 2052 already prohibits the unlicensed practice of 
medicine and while the proposed amendment was solely intended to underscore that 
the referenced provision did not authorize the unlicensed practice of medicine, BPM’s 

Section 2477 of the California Business and Professions Code 



3. Section 3: Fiscal and Staff 

4. Section 9: Current Issues 
5. Section 1 0: Board Action and Responses to Prior Sunset Issues 

6. Section 11: New Issues 

7 . Section 12: Attachments 

Guidance and recommendations for sections yet to be completed in addition to revisions 
and/or further suggestions by committee will be incorporated appropriately and forwarded 
for final BPM Board review at its regularly scheduled meeting. Once approved by the 
Board, the Sunset Review Report will be finalized and submitted to the Joint Committee on 
or before the requested December 1st due date. 

NEXT STEPS 

Staff will continue refining and drafting responses to questions as directed which are 
segregated into appropriate sections and reviewed by the respective BPM committees with 
subject matter jurisdiction over the particular subject areas. 

Committee recommendations will in turn continue to be incorporated and submitted to the 
full board for consideration, discussion, input and/or approval at its regularly scheduled 
meeting in September. 

ATTACHMENTS 

A. Draft Sunset Review Report Sections: 1, 2, 3, 9, 10, 11 & 12 

S. Campbell, JD, Executive Officer 

Daft BPM Sunset Review Report- Executive Management Committee 
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State of California 
BUSINESS AND PROFESSIONS CODE 
DIVISION 2. HEALING ARTS 
CHAPTER 5· MEDICINE 

Article 22. Podiatric Medicine 
§ 2472 

2472. (a) The certificate to practice podiatric medicine authorizes the holder to 
practice podiatric medicine. 

(b) As used in this chapter, "podiatric medicine" means the diagnosis, medical, 
surgical, mechanical, manipulative, and electrical treatment of the human foot, 
including the ankle and tendons that insert into the foot and the nonsurgical treatment 
of the muscles and tendons of the leg governing the functions of the foot. 

(c) A doctor of podiatric medicine may not administer an anesthetic other than 
local. If an anesthetic other than local is required for any procedure, the anesthetic 
shall be administered by another licensed health care practitioner who is authorized 
to administer the required anesthetic within the scope of his or her practice. 

(d) (1) A doctor of podiatric medicine who is ankle certified by the board on and 
after January 1, 1984, may do the following: 

(A) Perform surgical treatment of the ankle and tendons at the level of the ankle 
pursuant to subdivision (e). 

(B) Perform services under the direct supervision of a physician and surgeon, as 
an assistant at surgery, in surgical procedures that are otherwise beyond the scope of 
practice of a doctor of podiatric medicine. 

(C) Perform a partial amputation ofthe foot no further proximal than the Chopart's 
joint. 

(2) Nothing in this subdivision shall be construed to permit a doctor of podiatric 
medicine to function as a primary surgeon for any procedure beyond his or her scope 
of practice. 

(e) A doctor of podiatric medicine may perform surgical treatment of the ankle 
and tendons at the level of the ankle only in the following locations: 

(I) A licensed general acute care hospital, as defined in Section 1250 ofthe Health 
and Safety Code. 

(2) A licensed surgical clinic, as defined in Section 1204 of the Health and Safety 
Code, if the doctor ofpodiatric medicine has surgical privileges, including the privilege 
to perform surgery on the ankle, in a general acute care hospital described in paragraph 
(1) and meets all the protocols ofthe surgical clinic. 

(3) An ambulatory surgical center that is certified to participate in the Medicare 
program under Title XVlll ( 42 U.S.C. Sec. 1395 et seq.) ofthe federal Social Security 
Act, if the doctor ofpodiatric medicine bas surgical privileges, including the privilege 



to perform surgery on the ankle, in a general acute care hospital described in paragraph 
( 1) and meets all the protocols of the surgical center. 

(4) A freestanding physical plant housing outpatient services of a licensed general 
acute care hospital, as defined in Section 1250 of the Health and Safety Code, if the 
doctor ofpodiatric medicine has surgical privileges, including the privilege to pe rform 
surgery on the ankle, in a general acute care hospital described in paragraph ( l ). For 
purposes of this section, a "freestanding physical plant" means any building that is 
not physically attached to a building where inpatient services are provided. 

(5) An outpatient setting accredited pursuant to subdivision (g) of Section 1248.1 
of the Health and Safety Code. 

(Amended by Stats. 2012, Ch. 332, Sec. 16. (S B 1236) Effective January I , 20 13.) 
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State of California 
BUSINESS AND PROFESSIONS CODE 
DIVISION 2. HEALING ARTS 
CHAPTER 5· MEDICINE 

Article 22. Podiatric Medicine 
§ 2477 

2477 . Nothing in this chapter prohibits the manufacture, the recommendation, or the 
sale of either corrective shoes or appliances for the human feet. 

(Added by Stats. 1980, Ch. 13 13, Sec. 2.) 
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State of California 
BUSINESS AND PROFESSIONS CODE 
DIVISION 2. HEALING ARTS 
CHAPTER 5· MEDICINE 

Article 3. License Required and Exemptions 
§ 2052 

2052. (a) Notwithstanding Section 146, any person who practices or attempts to 
practice, or who advertises or holds himself or herself out as practicing, any system 
or mode of treating the sick or afflicted in this state, or who diagnoses, treats, operates 
for, or prescribes for any ailment, blemish, deformity, disease, disfigurement, disorder, 
injury, or other physical or mental condition ofany person, without having at the time 
of so doing a valid, unrevoked, or unsuspended certificate as provided in this chapter 
or without being authorized to perform the act pursuant to a certificate obtai ned in 
accordance with some other provision of law is guilty of a public offense, punishable 
by a fine not exceeding ten thousand dollars ($1 0,000), by imprisonment pursuant to 
subdivision (h) of Section 1170 of the Penal Code, by imprisonment in a county jail 
not exceeding one year, or by both the fine and either imprisonment. 

(b) Any person who conspires with or aids or abets another to commit any act 
described in subdivision (a) is guilty of a public offense, subject to the punishment 
described in that subdivision. 

(c) The remedy provided in this section shall not preclude any other re medy 
provided by law. 

(Amended by Stats. 20 I I, Ch. 15, Sec. II. (AB I09) Effective April 4, 20 II . Operative October I, 
20 II , by Sec. 636 of Ch. 15, as amended by Stats. 20 11, Ch. 39, Sec. 68.) 




